БФХ официално сложи край на първенствата в „А“ и „Б“ група при мъжете и жените
Понеделник, 01 Юни 2020г. 12:12ч.

 

БФХ официално сложи край на първенствата в „А“ и „Б“ група при мъжете и жените. Това стана факт на днешното заседание на УС на хандбалната централа. За крайно се приема класирането до момента на прекъсването на шампионатите заради пандемията от коронавирус и обявеното извънредно положение. Така варненският „Локомотив“ за четвърти пореден път и общо 12-ти в клубната история печели шампионската титла при мъжете. Вицешампион е отборът на „Пирин 64“ (Гоце Делчев), а бронзовите медали са за състава на „Осъм“ (Ловеч). При дамите за трета поредна година златото е за тима на „Бъки“ (Габрово), който, както и през 2019-та, печели дубъл – титла и купа на страната. Подгласник на шампиона е отборът на „Етър 64“ (Велико Търново), а бронза, за пръв път в историята на клуба, отива при ОФК „Поморие“.

Финалният турнир от Купа България при мъжете няма да се проведе.

Мъжката ''Б'' РХГ в ЗХС ''Тракия'' завършва както следва: 1м. ХК''П.Бабев'' Несебър,  2м. ХК''Фрегата''Бургас и 3м. ХК''Труд''. Национална ''Б'' група жени: 1м. ХК''Топлика'' Минерални бани, 2м. ХК''Нове'' Свищов и 3м. ХК''Панагюрище''.

При подрастващите, с оглед на динамично променящата се ситуация с Ковид-19, се отлага вземането на окончателно решение относно прекратяването или доиграването на финали на първенствата. Очакват се допълнителни разпоредби от страна на ММС.

На този етап организирани състезания под шапката на БФХ не се предвиждат до края на месец август или началото на септември, за когато се планира да се проведе ДП по плажен хандбал.

В международен план, към този момент УС на БФХ реши да подаде заявка за участие в квалификация за ЕП за мъже. Мъжкият национален отбор ще участва и в 4-то издание на турнира IHF Emerging nations championship. Ще бъде потвърдено и участието на националния отбор за юноши до 18 на M18 EHF Championship`2021. Очаква се страната ни отново да бъде определена за домакин на първенството, което е насрочено за  януари. Подадени са заявки за участие и в европейските шампионати за девойки до 17 и 19 години през 2021 година.